närproducerat och alltid ekologiskt

fredag 14 september 2012

Höst

Idag känns det som det är höst, och det är det kanske också. Det börjar bli kallt på nätterna och löven börjar få fina färger.

Hösthallonen mognar efter hand och varannan dag plockar vi flera liter. Det känns lyxigt att kunna äta hur mycket hallon man vill, ihop med nyslungad honung. Och ganska rogivande är det att gå och plocka. Terje får vara med och under den stunden vet man precis var man har honom. Han älskar bär.

För första gången har jag slungat ljunghonung. Jag har en ny bigård precis intill Drakamöllans naturreservat där det växer massor med ljung. Det har varit bra väder under blomningen vilket bidragit till att det blev ganska mycket ljunghonung. Som tur var fick jag låna en honungslossare. Det är en maskin som perforerar varje honungscell så att honungen lossnar lättare från ramen. Ljunghonung är otroligt seg. Men med den maskinen fungerade det bra.

Årets första must är färdig. Den är gjord på Alice och Discovery och blev väldigt god tycker jag. Äpplena är lite sena i år, det dröjer några veckor till innan vi börjar plocka Cox Orange som är nästa sort.

Jag har fått svar från laboratoriet. Honungen som analyserades var GMO-fri. Skönt att veta. Nu kan jag lämna det där bakom mig. Men jag måste fortsätta vara vaksam på var dom smyger igång sina försöksodlingar. Så är det att vara biodlare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar