närproducerat och alltid ekologiskt

söndag 24 juli 2011

Blommor och bin lyfter landsbygden

Jag ska föreläsa på en konferens på Skansen i Stockholm och har lovat att tipsa om den här på bloggen. Längst ner finns en länk man kan klicka på för att se hela programmet eller för att anmäla sig.

Blommor och bin lyfter landsbygden - stor konferens i Stockholm


Jordbruksverkets konferens om biodling och pollinering kommer att uppmärksamma binas värdefulla roll i ekosystemet samt honungens betydelse som livsmedelsråvara. Förutom att bin är värdefulla för den biologiska mångfalden innebär deras pollinering också stora ekonomiska värden för växtodlingen.

Under konferensen kommer bland annat Landsbygdsministern Eskil Erlandsson, biodlare och forskare att ta upp betydelsen av bin och pollinering samt redovisa forskning om binas överlevnad och förutsättningar för en levande landsbygd.

Konferensen hålls torsdagen den 15 september på Skansen i Stockholm. Moderator är Henrik Ekman som bland annat jobbar som vetenskapsjournalist och författare.


http://www.jordbruksverket.se/download/18.695e8a9d130df3a0f5880001332/Bioodlingsseminariet_program_1.pdfLänk

3 kommentarer:

  1. Låter intressant.
    Hoppas man kommer att diskutera pollinering och honungsbin lite mer kritiskt än den lite ensidiga debatten man ofta hör där bara honungsbin diskuteras och hur viktiga de är.
    Det finns ju andra pollinerare som bidrar kanske lika mycket till pollinering.

    Skrev lite om det här.
    http://miljodoktorand.wordpress.com/2011/07/17/lita-inte-enbart-pa-honungbin-for-pollineringen/

    SvaraRadera
  2. Du verkar ha skrivit många intressanta blogginlägg. Jag ska försöka läsa fler av dom när jag får tid. Och visst är det nog så att biodlare gärna framhäver att honungsbin är den bästa pollineraren. Men jag har varit på en del kurser och seminarier om ekologisk fruktodling och där har de pratat mycket om andra viktiga pollinerare såsom humlor och solitärbin.

    SvaraRadera
  3. Tack!
    Ok, ja det beror nog på vilka som pratar om pollinering och honungsbin för hur de framställs.

    Du verkar ha en trevlig odling på Österlen i alla fall.
    Lycka till i fortsättningen!

    SvaraRadera