närproducerat och alltid ekologiskt

fredag 8 juli 2011

Kristina från Tyskland


Jag har en praktikant! Kristina heter hon och är från Tyskland. Hon går i Waldorfskola och ska göra praktik i tre veckor på en ekologisk gård. Och det blev hit hon kom.

Det är kanon! Massor blir gjort, även när jag byter blöjor, matar eller förföljer Terje som nu ska klättra på allting. Kristina jobbar undan så mycket så snart vet jag inte vad jag ska ge henne för arbetsuppgifter längre. Arbetsuppgifterna tar nästan slut.

Fast det var väl en överdrift ändå.

Imorgon åker vi till lagret i Kivik och påbörjar etiketteringen av 1000-tals honungsburkar.

Gallringen av äppelträden brukar jag aldrig hinna med att göra så noga som jag skulle vilja. Det brukar man behöva lägga två eller tre veckor på. I år gick det på två dagar. Det är inte så mycket äpplen så det behövdes inte plockas bort så mycket heller. Typiskt när jag har praktikant och allt.

Jag vet inte riktigt varför det blev så. Jag misstänker att det var för torrt förra året vid knoppsättningen, jag har ju ingen bevattning. Jag har också ganska mycket lus i år som gör att många äpplen blir förkrympta. Jag som brukar skryta med att jag inte har några löss eftersom jag inte sprutar ihjäl nyttodjuren.

Men jag får vara glad för det jag får. Jag har gamla stora träd som dör ut, ett efter ett och jag har inga sorter som är optimala för ekologisk odling. Det skulle inte löna sig att investera i bevattningssystem och spruta (det finns ju KRAV-godkända medel man kan spruta med mot insekter och skorv med mera). Nej, det kanske jag gör om jag planterar nytt någon gång i framtiden.

Så jag är jätteglad när det går bra och går det dåligt så är jag rätt glad ändå.

Vi ses väl på backafestivalen nästa helg? Mat, miljö, musik, möten...
www.backafestivalen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar