närproducerat och alltid ekologiskt

torsdag 23 juni 2011

Första honungsskörden


Nu är första honungsskörden avklarad. Jag är så glad för mitt nya slungrum. Mitt alldeles egna rum där jag får kladda hur mycket jag vill. För honung är ganska kladdigt. Särskillt när någon sil sätter igen och det svämmar ut honung över hela golvet. Jo det hände, en gång. Det är bara att fortsätta jobba och vara glad. Torka upp får man göra i vinter, nej men senare i alla fall.

För några år sedan stod jag i vårt badrum i alunbruket, med en två ramars handvevad slunga. Jag tappade upp honungen med hjälp av en soppslev och ett litermått. Där kan man snacka om kladdigt. Men det fungerade när man bara hade två bisamhällen och åt upp den mesta honungen själv.

I år har jag använt en honungsslunga som tar 24 ramar åt gången. Den är helautomatisk vilket innebär att den sätter igång långsamt och ökar farten efter hand. Den stannar, vänder och snurrar åt andra hållet helt av sig själv. Det ända jag behöver göra är att trycka på en knapp.
Jag har en karusellseparator. Den snurrar också. Allt går runt, det är naturligt. Som kretsloppet.
I alla fall, honungen rinner in i karusellseparatorn som med hjälp av centrifugalkraft (heter det väl?) för honungen uppåt. Vaxet stannar i skålar på vägen upp eftersom det väger mer än honungen. Ut kommer bara honungen. Ingen uppvärmning behövs, så det är precis som jag vill ha det.

Och så har jag ju upptappningsmaskinen. Där behövs det inte ens någon knapp. Man trycker burken mot en sensor så börjar den fyllas och maskinen stoppar av sig själv när det är lagom mycket i. Om det inte är luft i slangen. Då stoppar den när den vill, och då är det inte så kul.
Bilder på mitt fantastiska slungrum kommer lite senare. Det har inte riktigt varit läge att springa och fotografera när allt är klistrigt och bråttom.

I äppelodlingen växer äpplena för fullt. Än så länge verkar marodörerna, äppelvecklarna hålla sig borta. Gräset växer också i odlingen. Det borde klippas men gräsklippning ligger nästan längst ner på min prioritetslista.

Till nästa gång jag ska vara mammaledig ska jag ha lärt upp någon som kan sköta nästan alla mina arbetsuppgifter.

Nu ska jag verkligen försöka sätta igång med drottningodling. Jag drar mig för det för det brukar inte gå så bra. Jag är nog ingen naturbegåvning utan måste öva mycket. Det är också väldigt pilligt, man ska flytta små små larver från en ram till en annan. Man måste vara väldigt nogrann vilket inte är min starka sida. Men någon gång kommer jag nog lyckas.

Jag behöver byta ut alla drottningar som gillar att rymma eftersom jag inte har tid att jaga svärmar och så vill jag göra några avläggare så att jag har några samhällen i reserv om vintern blir tuff.

Planen jag hade att utöka från 50 till 80 bisamhällen har jag lagt på is. Klokt av mig måste jag säga.

Bilden: Jag kan verkligen rekomendera Peugeot partner. Så här kan det se ut när jag och min syster är på leveransrunda i Malmö. Fyra personer, två barnvagnar och några lådor med äppelmust.

1 kommentar:

  1. Jag upptäckte att jag har missat flera av dina blogginlägg. Det är verkligen jättekul att läsa. Trots att jag ofta vet vad du sysslar med så beskriver du det så härligt.
    Hoppas att du får lite avlastning nu och kan känna lite frid i själen.

    SvaraRadera