närproducerat och alltid ekologiskt

söndag 20 juni 2010

Första honungsskörden avklarad

Äntligen har jag skördat den första honungen! Förra veckan renoverade vi ett av de gamla rummen i huset. Vi målade om väggar och tak. Tanken är att det ska bli gästrum men det fungerade även utmärkt som provisorisk slungningslokal. Dagen innan slungning åkte jag runt och satte på bitömmare på bikuporna. Det är en slags platta som man sätter under honungslådorna så att de bin som är där uppe kan gå ner till drottningen men sedan hittar de inte upp igen. På det sättet stör man knappt bina alls. Dagen efter var det bara att åka tillbaks och ta hem de tomma lådorna. Några enstaka bin som inte riktigt förtått vad det går ut på satt ändå kvar i lådorna. Dom fick jag borta av för hand. Slungningen gick fint. Ungefär 200 kg honung blev det och det är jag nöjd med. Dagen efter tillsatte jag en levande ymp. Kort kan man säga att en ymp är en redan färdig honung från förra året som blandats nyslungad honung. Det har gjort att den "vaknat" och när man sedan tillsätter den levande ympen i den nyslungade honungen så går det fort för den nya flytande honungen att börja kristallisera. Tyvärr gick det lite för fort. På morgonen dagen efter när jag tänkte tappa upp honungen på burk så ville den absolut inte rinna över huvudtaget. Så jag satte in honungen i en garderob ihop med ett element. Efter ett antal timmar hade den mjuknat lite grann och jag kunde tappa upp den. Nu har jag lärt mig, tror jag, att inte vänta för länge med att tappa upp. Det blir så mycket mer omständigt. Så nu finns det honung igen! Och i år är den KRAV-märkt. Den här veckan som kommer ska jag ta reda på hur det gått med mina avläggare. Förhoppningsvis har drottningarna blivit parade och börjat lägga ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar