närproducerat och alltid ekologiskt

söndag 30 juni 2013

Första skörden

Nu är första honungen skördad och mycket blev det. Det har varit så fint väder så binas har flugit många många vändor till blommorna. Det var ju en hård vinter men de samhällen som ändå överlevde har varit starka och jobbat på bra.

Jag har en ren Maskroshonung och en annan honung som jag kallar för Försommarhonung. Den innehåller en blandning av nektar från olika blommor såsom maskros, raps, kastanj med mera. I år har jag även lite olika varianter, en ganska hård honung och en mer bredbar. Det är samma honung men den är behandlad på olika sätt. Rör man i honungen innan upptappning blir den mjukare i konsistensen än om man tappar upp den direkt.
Ibland kan man hitta honung som nästan är omöjlig att få ur burken. Men min kan man få ut. Vore synd annars eftersom den är så god.

Det syns tydligt att äppelodlingen är ekologisk. Gräset runt omkring träden är väldigt högt. Varför hinner jag aldrig med den biten? Jag antar att jag inte prioriterar den. På två arbetsdagar i veckan är det svårt att hinna med 80 bisamhällen och 2000 äppelträd, men det går. Nästan.

Nu ska Jöns vara hemma i två månader så jag kommer att kunna jobba mer dagtid. Ett kärl med honung tappade jag upp på natten, ett annat på midsommarafton. Men det är inte så ovanligt tror jag. Många biodlare sitter nog på nätterna och tappar upp honung.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar