närproducerat och alltid ekologiskt

tisdag 20 september 2011

Trattkantarellernas och hösthallonens tid


I onsdags tog jag och Terje tåget till Stockholm. Vi bodde på hotell på Skeppsholmen och dagen efter tog jag färjan över till djurgården. Jag hade egentligen kunnat simma, det tog bara två minuter att åka.

Jag föreläste på konferensen Blommor och bin lyfter landsbygden. Jag har aldrig gjort något sådant förut och var lite nervös för att prata inför 150 pers. Men det gick bra. Jag tror jag kom ihåg att säga allt jag hade tänkt och många av dom som lyssnade verkade intresserade av att få en bild av ett litet företag på landsbygden.

Det var en bra konferens. Det pratades mycket om problemet med det intensiva jordbruket som vi har. Det gör att fler och fler arter av bin, fjärilar och humlor utrotas. Dom klarar sig inte eftersom det inte finns någon variation i landskapet, ingen mångfald av blommor som kan ge nektar och pollen under hela säsongen. När fler och fler bi och humlearter försvinner kommer på sikt även landskapet att förändras. Växterna utrotas eftersom det inte finns någon som kan pollinera dom. Det är riktigt illa. På jordbruksverkets hemsida kan man läsa och hitta broschyrer om hur man kan göra för att gynna humlor och bin.
http://www.sjv.se/pollinering


I helgen är det äppelmarknad i Kivik och skördemarknad på Mandelmanns trädgårdar. Min honung och must kan man hitta på båda ställena. Mig hittar man bara hos Mandelmanns. Det brukar vara väldigt trevligt.

Bina är matade inför vintern och den sista honungen är slungad och upptappad. I år blev sensommarhonungen ganska mörk, ljusbrun. Det är häftigt att det kan bli så olika år från år. Förra året blev den sista honungen, skördad vid samma tid, nästan vit.

Äppelplockningen är i full gång. De tidiga sorterna är avklarade och jag har börjat plocka Cox Orange. Det är nog det bästa äpplet. Gott båda att äta och dricka.

Katta på Ekströms Café i Degeberga har gjort bröd med min äppelmust. Hon ställde en öppnad mustflaska i rumstemperatur några dagar så att den började jäsa och sedan använde hon den i stället för jäst. Eller jag vet inte exakt hur hon gjorde, men gott blev det!


Jag skulle vilja uppmana alla, inklusive mig själv att bli duktigare på att använda honung i matlagning och brödbak. Och det säger jag inte bara för att jag vill sälja mer honung.

Jan Hedh var en av föreläsarna på konferensen i Stockholm och han pratade just om hur man kan använda honung i mat.

Varför använda socker när man kan använda honung att söta och smaksätta med? Mer naturligt och mer hälsosamt.

När man bakar kan man ta mindre jäst och använda honung som jäsmedel istället. Eller/och äppelmust...

2 kommentarer:

  1. Jag glömde skriva något om hallon och kantareller. Det var mest det att jag kom på rubriken på inlägget när jag gick i trädgården och plockade hallon. Det är så mycket hallon nu. Man måste plocka minst varannan dag. Och i förrgår plockade vi 20 liter trattkantareller på en timme.

    SvaraRadera
  2. Fy tusan vad ni är duktiga. Själv har jag inte ens hunnit ut och titta efter svamp i år.

    SvaraRadera