närproducerat och alltid ekologiskt

fredag 22 april 2011

Glad påsk!

Varför ska påsken vara glad och julen god? Någon som vet?

Nu har gårdsbutiken öppnat för i år. Inte den stora fina som vi ska ha om något år, men det lilla marknadsståndet har kommit ut till vägen.


Vid köp av två lådor honung eller åtta paket must får man en citroën på köpet. Vi kan inte längre skylla på att den ligger begravd under snön Nu ska den bort. Det är nog inte så mycket fel på den förutom att den inte startar. Jöns tror det är något med tändningen.

Det är äntligen färdigklippt i äppelodlingen. Kjell-Åke som hjälper mig att krossa grenarna tyckte nog att det var på tiden. Det är sommar nu, sa han. Och visst, det börjar bli grönt nu. Det dröjer inte länge till päronträden börjar blomma.

Mina nya trälådor fick först läppstift runt hela munnen, sedan blev de helröda. Det är mycket som ska hinnas med nu. Fortfarande är det mängder av ramar som ska spikas, trådas och vaxas och lådor som ska målas. Jag skulle behöva en pigg praktikant, eller tre.

tisdag 5 april 2011

Vårgenomgång

Man kan se längst ner hur många som har varit inne på den här bloggen den senaste veckan. Förra veckan var det ungefär 300. Jag blir nyfiken på vilka det är som läser. Jag känner inte 300 personer. Undrar om ni bara råkar surfa in och sedan aldrig återkommer, eller om det är någon som verkligen följer vad jag skriver.

Då blir det lite press på att jag ska skriva med jämna mellanrum, och skriva intressant så att ni inte ledsnar.
Nu har bina börjat samla pollen för att mata ynglet med. Jag spelade in en liten film som ni kan se längst ner.

Jag har hunnit med att göra vårgenomgång i tre bigårdar. Jag har tittat så att det har mat så det räcker, att det finns en äggläggande drottning och att dom verkar friska.

När man har stor biodling kan man inte ägna så lång tid till varje bisamhälle. Ett tips är att skaffa en liten bebis som sover middag medans man går igenom bisamhällena. Då måste man skynda sig så att man är klar när han vaknar.


Det gäller även bloggandet. Nu måste jag sluta.