närproducerat och alltid ekologiskt

tisdag 29 november 2011

Nu är det julmarknad igen


Förra helgen stod jag och mamma på kulturens julmarknad i Lund. Första dagen var det väldigt trevligt och även lite soligt på förmiddagen. Sedan började det blåsa. Och det blåste och blåste och på söndagen blåste vi nästan bort.
Regn och rusk kom liksom från sidan in i marknadsståndet så att det till och med lyfte ibland. Men trots det så kom det ganska mycket folk. Det är en trevlig marknad det där.

Nästa helg , den 10-11 december är det julbazar i Glashyttan i Norra Björstorp, utanför Brösarp. Det kommer finnas konsthantverk och mathantverk och café med massa gott.
Läs mer på elnajolom.se
Den söta människan i blå overall på bilden är min mamma. Hon gör världens godaste Österlensenap som ni borde ha på julskinkan. Om ni nu äter skinka. Hon har också en Dundersenap och den brukar jag äta om jag behöver piggna till, behövs inget tillbehör.

Ja, det blev inte så mycket vettigt skrivet kanske, men så är det ju ibland.

Jo men just det, jag kan ju berätta om Icazlatan. Det är butiksägaren på Ica Supermarket på Norra Fäladen i Lund. Han brinner för närproducerad mat och tar in massor i sin butik. Han bjuder på massa provsmak i butiken också. Man får inte riktigt göra så och om man frågar honom om han har problem med livsmedelsinspektörerna så säger han: Nej men dom har nog problem med mig.
Det behövs fler som honom. Folk, butiksägare som tänker lite annorlunda.Som gör lite som dom vill, även om det inte alltid är exakt efter reglerna. Bara man inte dödar någon.

måndag 14 november 2011

Det behövs nya äppelodlare SEMINARIUM


De äldre äppelodlarna går i pension en efter en. Finns det inga nya odlare som tar över så riskerar många av odlingarna att styckas av till små tomter.

Min misstanke är att på tomterna kommer det byggas fritidshus där det bor någon en vecka eller två per år.

Färre jobb på landsbygden = Färre människor. Ska alla behöva bo i städer för att kunna överleva?

I framtiden kanske vi bara hittar imorterade äpplen i affären. Så får det inte bli!

Därför behöver Sveriges äppelodlingar en yngre generation odlare som tar över.

På fredag hålls ett Seminarium på Kiviks musteri som handlar om just detta. Ni är säkert många som skulle kunna och skulle vilja bli äppelodlare. Det är bara det att ni inte riktigt vet om det än. Jag hade ju ingen aning om att jag själv kunde bli det. Vem tror det som inte äger en äppelodling?

Jag vägrar tro att äppelodlare som har skött sina äppelodlingar exemplariskt i 50-60 år gärna skulle vilja att någon drog upp hans livsverk med rötterna för att bygga hus.

Men äppelodlarna vet inte att ni finns, ni som vill odla äpplen. Så kom till Kivik på fredag. Anmälan till jessica.reslow@kiviksmusteri.se

Ni som är intresserade kan fortsätta läsa för här kommer programet.

Program Seminarie

Konsten att odla äpplen
Seminarium 18 November 2011
Hörsalen, Kiviks Musteri, kl 08.00 – 16.00

08.00 – 09.00 Frukost, provsmakning och mingel

09.00 – 09.20 Introduktion och välkommen av projektledare Jessica Reslow

09.20 – 10.00 ”Svensk Äppelproduktion” Föreläsning av Henrik Stridh
Henrik är trädgårdsmästare och fruktodlarkonsulent,
ansvarar för fruktodlingen vid Kiviks Musteri med 50 000
äppelträd och är rådgivare till 92 äppelodlare i Äppelriket Österlen.

10.00 – 10.45 ”Framtidens Äpple” Föreläsning av Ibrahim Tahir
Ibrahim är forskare vid SLU inom växtförädling och
bioteknik. Han har bl.a. forskat om skördetid ochlagringsduglighet för äpplen.

10.45 – 11.00 Kaffe/ Te

11.00 – 12.00 ”100 % ekologiskt”
Föreläsning av Lina Norsell
Lina Norsell driver företaget Linas och Binas som
håller till i Borråkra utanför Degeberga. Företaget
består av KRAV-certifierad biodling och äppelodling
med produktion av framförallt honung, äpplen och
äppelmust.

12.00 – 12.50 Lunch

13.00 – 14.00 ”Äppelodlaren = Framtidsbonde eller hobbyodlare” Paneldebatt med Henrik Stridh, Ibrahim Tahir, Fredrik Piper, Lina Norsell.
Moderator: Maria Anderberg

14.00 – 14.15 Kaffe/Te
14.15 – 15.45 ”Navigera Rätt”
Inspirationsföreläsning med Tina Thörner.
Tina Thörner hade egentligen tänkt bli pilot och gick på
flygskola i USA, men istället började hon med kartläsning
eftersom hennes pojkvän körde rally. Hon har varit
kartläsare i Dakarrallyt flera gånger, där hon både vunnit
sträckor och kommit 2:a totalt.
I föreläsningen ”Navigera Rätt!” riktar sig Tina till
branscher som behöver "bita ihop", "höja ribban" och som
jobbar under ständig press. Hon bygger föreläsningen på
sina erfarenheter från ett utmanande liv som professionell
kartläsare och egen företagare. Där väldigt många beslut
är "livsavgörande" och påverkar teamet och resultatet - direkt!

15.45 – 16.00 Summering och avslut

torsdag 20 oktober 2011

Mustning


I tisdags kom en lastbil och hämtade nästan fyra ton äpplen. Dom åkte till Sövde musteri och blir äppelmust idag.

Komiskt nog stod det Coca cola på lastbilen. Så nu går väl ryktet på bygden. Linas äpplen blir till fanta...

Nästan alla äpplen är plockade nu. En gång i veckan har Mossagården kommit och hämtat. Den här veckan började vi plocka Ingrid-Marie, och om en vecka är det nog så gott som klart.
Det blir bra. Det börjar bli lite kallt om fingrarna, särskilt på morgnarna. Och så har det ju regnat en del. När man sträcker sig efter äpplena rinner vattnet ända in till armhålorna. Men det har varit många fina dagar också. Då har man världens bästa jobb.

onsdag 5 oktober 2011

Nån


Nån ligger efter med beskärningen av äppelträden i år. Samma sak med gräset. Det bara växer och växer och nån har bara hunnit med att klippa hälften av odlingen med den nya fina maskinen som klipper in under träden. Nån har inte häller bokfört på jag vet inte hur länge. Det är så mycket annat som ska göras, tydligen.

Jag funderar på att avskeda nån. Fast jag är osäker, hon är ganska billig i drift. Och vi tycker rätt lika om saker och ting. Hon håller nästan alltid med mig. Nej, jag tror jag behåller henne ändå.

tisdag 20 september 2011

Trattkantarellernas och hösthallonens tid


I onsdags tog jag och Terje tåget till Stockholm. Vi bodde på hotell på Skeppsholmen och dagen efter tog jag färjan över till djurgården. Jag hade egentligen kunnat simma, det tog bara två minuter att åka.

Jag föreläste på konferensen Blommor och bin lyfter landsbygden. Jag har aldrig gjort något sådant förut och var lite nervös för att prata inför 150 pers. Men det gick bra. Jag tror jag kom ihåg att säga allt jag hade tänkt och många av dom som lyssnade verkade intresserade av att få en bild av ett litet företag på landsbygden.

Det var en bra konferens. Det pratades mycket om problemet med det intensiva jordbruket som vi har. Det gör att fler och fler arter av bin, fjärilar och humlor utrotas. Dom klarar sig inte eftersom det inte finns någon variation i landskapet, ingen mångfald av blommor som kan ge nektar och pollen under hela säsongen. När fler och fler bi och humlearter försvinner kommer på sikt även landskapet att förändras. Växterna utrotas eftersom det inte finns någon som kan pollinera dom. Det är riktigt illa. På jordbruksverkets hemsida kan man läsa och hitta broschyrer om hur man kan göra för att gynna humlor och bin.
http://www.sjv.se/pollinering


I helgen är det äppelmarknad i Kivik och skördemarknad på Mandelmanns trädgårdar. Min honung och must kan man hitta på båda ställena. Mig hittar man bara hos Mandelmanns. Det brukar vara väldigt trevligt.

Bina är matade inför vintern och den sista honungen är slungad och upptappad. I år blev sensommarhonungen ganska mörk, ljusbrun. Det är häftigt att det kan bli så olika år från år. Förra året blev den sista honungen, skördad vid samma tid, nästan vit.

Äppelplockningen är i full gång. De tidiga sorterna är avklarade och jag har börjat plocka Cox Orange. Det är nog det bästa äpplet. Gott båda att äta och dricka.

Katta på Ekströms Café i Degeberga har gjort bröd med min äppelmust. Hon ställde en öppnad mustflaska i rumstemperatur några dagar så att den började jäsa och sedan använde hon den i stället för jäst. Eller jag vet inte exakt hur hon gjorde, men gott blev det!


Jag skulle vilja uppmana alla, inklusive mig själv att bli duktigare på att använda honung i matlagning och brödbak. Och det säger jag inte bara för att jag vill sälja mer honung.

Jan Hedh var en av föreläsarna på konferensen i Stockholm och han pratade just om hur man kan använda honung i mat.

Varför använda socker när man kan använda honung att söta och smaksätta med? Mer naturligt och mer hälsosamt.

När man bakar kan man ta mindre jäst och använda honung som jäsmedel istället. Eller/och äppelmust...

söndag 28 augusti 2011

Ekorundan

Nu var det länge sedan jag skrev. Jag måste sno åt mig bara några minuter för att få ut ett budskap. Ekorundan.

Nu i helgen som kommer, 3-4 september mellan klockan 10.00 och 17.00 är det Ekorundan. Det innebär att 12 olika ekologiska gårdar i Skåne håller öppet för besökare. Man får komma och lyssna på bonden som berättar om hur man driver ett ekologiskt jordbruk och man kan fika, äta och handla goda grejer. Det händer massa mer saker, alla gårdarna har sitt eget program

Jag är också med i Ekorundan och man är välkommen till äppelodlingen i Kivik. Det blir provsmak av honung, självplock av äpplen, jag som berättar och goda äppelkakor med mera. Vore kul om ni kom!
Läs mer på www.ekobonden.se Där finns även vägbeskrivning.