närproducerat och alltid ekologiskt

måndag 19 mars 2012

Hönsen på plats



Vi gick till Jonas och Sara i Kyllingaröd som hade för många höns och var glada att bli av med några. Fyra höns och en tupp fångade vi in. De satt i en bur på skottkärran när vi rullade hemåt. När vi kom hem skulle vi snabbt och lätt sätta in hönsen i hönshuset hade vi tänkt. Vi tänkte att det var nog bäst att dom satt inne över kvällen och natten så att dom visste var dom bodde sen.


Men när vi skulle sätta in tuppen gick något fel så han stack iväg. Vi jagade honom en stund men efter ett tag försvann han.

Nästa morgon hörde vi ett kukellikuande från en buske på andra sidan åkern. Där satt han. Vi jagade honom igen och det var väldigt nära att vi fångade honom men han smet igen.

Sedan försvann han helt. Vi tänkte att räven eller någon annan hungrig hade väl ätit upp honom.
Jag pratade med Elna som hade en tupp över så vi åkte dit och hämtade den. Den här var mycket lugnare och gick snällt in i hönshuset och blev kompis med hönorna.


Dagen efter var den gamla tuppen tillbaka. Så nu har vi två. Eller den gamla tuppen verkar bo i grannens stall på nätterna och så vandrar han i utkanten av hönsgården på dagarna. Jag vet inte vad vi ska göra med honom, det känns taskigt att någon annan har fått hans tjejer. Men det var faktiskt han som övergav dom först.

torsdag 8 mars 2012

Höns


Nu har Terje börjat på dagis. Det känns konstigt att lämna iväg honom hela dagarna. Nu ska han vara med någon annan mer än med mig. Men jag vänjer väl mig.
Jag behöver också tid att skola in mig.

Plötsligt känns det som att jag har väldigt mycket tid, men samtidigt kommer jag på mer och mer som ska tas tag i.

För tillfället siktar jag på att klippa färdigt äppelträden. Jag pratade med en man från kommunen idag som kunde lova att jag fick ha kvar hela äppelodlingen i alla fall till efter skörd. Det känns bra.

Idag snöade det och eftersom mitt arbete är så flexibelt och det är jag som bestämmer så stannade jag hemma. Jag har ägnat mig åt att sätta etiketter på mustflaskor som jag ska skicka upp till Rosendals trädgård. Jag är väldigt glad att dom vill köpa min äppelmust. De har sålt flera hundra mustflaskor på bara några veckor och nu vill de ha fler.
Så om det finns några Stockholmare som läser detta, gå dit och drick must vet jag!

Och jag har köpt ett hönshus på blocket. Jättefint är det och kostade bara 500 kr. Jöns har renoverat det lite grann och vi har tvättat det och ställt det på plats ute vid grönsakslandet. Om några dagar ska vi gå bort till våra grannar som har lite för många höns. Vi ska byta fyra hönor och en tupp mot lite äppelmust och honung. Sedan ska vi äta mycket ägg.