närproducerat och alltid ekologiskt

torsdag 28 juli 2011

Festivalande



Jöns har varit pappaledig några dagar. Han och Terje har stannat hemma medan jag har åkt iväg och jobbat några timmar i taget. Det känns skönt för nu blir det skillnad på jobb och ledighet. De dagar jag är ledig kan jag verkligen ha fokus på Terje för jag vet att jag har mina arbetsdagar då jag får saker gjort.

Idag är jag till exempel ledig. Varför skriver hon då på sin företagsblogg, tänker ni? Jo, Terje sover just nu.

Det har varit Backafestival. Jag sålde äppelmust alldeles utanför danstältet där folk var som törstigast. Terje hjälpte till som ni ser på bilden.
Jag stod också tre dagar på Östersjö
festivalen i Karlshamn. Kanske var det lite fel målgrupp som kom dit. Många var nog mest ute efter langos, sockervadd och lakritsremmar. Men nu har man prövat det.

Drottningodlingen har lyckats lite bättre. Nu har jag 19 parningskupor med en drottning i varje som jag hoppas ska ut och para sig. Det gäller bara att det blir lite sol och varmt. Annars stannar hon inne och då blir det inget. Då förblir hon oparad och lägger bara drönare.

Nu vaknade Terje. Hejdå.

söndag 24 juli 2011

Blommor och bin lyfter landsbygden

Jag ska föreläsa på en konferens på Skansen i Stockholm och har lovat att tipsa om den här på bloggen. Längst ner finns en länk man kan klicka på för att se hela programmet eller för att anmäla sig.

Blommor och bin lyfter landsbygden - stor konferens i Stockholm


Jordbruksverkets konferens om biodling och pollinering kommer att uppmärksamma binas värdefulla roll i ekosystemet samt honungens betydelse som livsmedelsråvara. Förutom att bin är värdefulla för den biologiska mångfalden innebär deras pollinering också stora ekonomiska värden för växtodlingen.

Under konferensen kommer bland annat Landsbygdsministern Eskil Erlandsson, biodlare och forskare att ta upp betydelsen av bin och pollinering samt redovisa forskning om binas överlevnad och förutsättningar för en levande landsbygd.

Konferensen hålls torsdagen den 15 september på Skansen i Stockholm. Moderator är Henrik Ekman som bland annat jobbar som vetenskapsjournalist och författare.


http://www.jordbruksverket.se/download/18.695e8a9d130df3a0f5880001332/Bioodlingsseminariet_program_1.pdfLänk

fredag 8 juli 2011

Kristina från Tyskland


Jag har en praktikant! Kristina heter hon och är från Tyskland. Hon går i Waldorfskola och ska göra praktik i tre veckor på en ekologisk gård. Och det blev hit hon kom.

Det är kanon! Massor blir gjort, även när jag byter blöjor, matar eller förföljer Terje som nu ska klättra på allting. Kristina jobbar undan så mycket så snart vet jag inte vad jag ska ge henne för arbetsuppgifter längre. Arbetsuppgifterna tar nästan slut.

Fast det var väl en överdrift ändå.

Imorgon åker vi till lagret i Kivik och påbörjar etiketteringen av 1000-tals honungsburkar.

Gallringen av äppelträden brukar jag aldrig hinna med att göra så noga som jag skulle vilja. Det brukar man behöva lägga två eller tre veckor på. I år gick det på två dagar. Det är inte så mycket äpplen så det behövdes inte plockas bort så mycket heller. Typiskt när jag har praktikant och allt.

Jag vet inte riktigt varför det blev så. Jag misstänker att det var för torrt förra året vid knoppsättningen, jag har ju ingen bevattning. Jag har också ganska mycket lus i år som gör att många äpplen blir förkrympta. Jag som brukar skryta med att jag inte har några löss eftersom jag inte sprutar ihjäl nyttodjuren.

Men jag får vara glad för det jag får. Jag har gamla stora träd som dör ut, ett efter ett och jag har inga sorter som är optimala för ekologisk odling. Det skulle inte löna sig att investera i bevattningssystem och spruta (det finns ju KRAV-godkända medel man kan spruta med mot insekter och skorv med mera). Nej, det kanske jag gör om jag planterar nytt någon gång i framtiden.

Så jag är jätteglad när det går bra och går det dåligt så är jag rätt glad ändå.

Vi ses väl på backafestivalen nästa helg? Mat, miljö, musik, möten...
www.backafestivalen.se