närproducerat och alltid ekologiskt

måndag 23 maj 2011

Besök


I tisdags kväll fick jag besök i äppelodlingen av ett gäng biodlare. Vi gick runt och tittade på de blommande träden. En av damerna bar runt på Terje hela tiden. Hon tyckte jag behövde avlastning , sa hon. Kvällen avslutades med korvgrillning och kaffe och det verkade som att alla var nöjda. De tyckte det var härligt att komma ut till en äppelodling i full blom.




Ibland behövs det besökare eller vänner som påpekar hur vackert det är där man bor och jobbar. Det är lätt att bli lite hemmablind.


I söndags kom en buss till Borråkra med 22 glada Göteborgare.
Jag hade fixat ordning ett litet bimuseum i slungrummet.

De fick vara med och slunga årets första honung och provsmaka både den nyslungade och tre andra sorter.

Jag hade letat upp alla biodlingsredskap som jag kunde hitta och berättade vad de används till. Göteborgarna var väldigt frågvisa. Det gillar jag, då slipper man tänka så mycket själv på vad man ska säga.

Ett bi trasslade in sig i en kvinnas hår och jag hjälpte till att få ut det. Som tur var tog det ut sin ilska på mig och inte på henne.




Igår åkte jag runt och satte på fler skattlådor på de flesta samhällena. Sånt är alltid trevligt. Det verkar bli en bra förstaskörd i år. Kul! Jag behöver hitta arbetskraft, och fler kunder.

måndag 16 maj 2011


Jag har en syster, Mira. Hon fick bebis bara sju veckor efter mig vilket gjort att vi nu träffas mycket oftare än innan. Vi har liksom mer gemensamt och mycket att prata om.
Hon kommer ut till mig på landet då och då, hon är ju mammaledig på riktigt. Inte som jag, som försöker sköta jobb och bebis samtidigt.
Hon tar fina bilder till bloggen, och passar Terje när jag tar på rymddräkten. Det var också hon som tog hit sina kompisar förra helgen.

Massor fick vi gjort. Det målades, spikades ramar, trådades och vaxades. 5000 feromondispensrar fick vi upp i äppelträden också.


Idag har jag flyttat ner nio bisamhällen till äppelodlingen. Det börjar blomma överallt nu. Bara vissa sena sorter väntar några dagar till.

På torsdag får jag besök i äppelodlingen av Tomelilla och Ystads biodlarförening. Och på lördag kommer det en buss från Göteborg. Så det blir till att skärpa till sig.

onsdag 4 maj 2011

Feromondax

Nu blommar det för fullt. Inte äppelträden, det dröjer nog någon vecka till, men körsbärsträden. Det finns massor med körsbärsträd runtomkring äppelodlingen. Körsbär är det självplock på, och det är gratis. Bara man kommer förbi och säger hej till mig. Eller man blir kanske tvungen att ta med sig en citroën.

Konstigt. Ingen har visat något intresse för den bilen. Den är väldigt billig ju.

För dom som inte bor i Skåne kan jag berätta att bokarna har slagit ut. Väldigt vackert är det att åka genom skogen hem. Ska man till Österlen borde man åka nu. Nu när det är ljusgrönt och äppelträden börjar blomma. Varför åka hit i sommar? Då kommer ju alla andra.

Feromondax är det. Äppelvecklarhannarna ska förvirras med hjälp av små stickor som luktar äppelvecklarhona gånger 1000. Då blir det förhoppningsvis inte så mycket maskhål i äpplena. Förra året fungerade det inte, då var det hårt tryck. Bättre lycka i år. Hoppas jag.

Imorgon kommer det arbetskraft ända från Malmö. Då ska vi få mycket gjort! Min syster och lilla Lovis och två kompisar till dom ska slita i två dagar och efter det kommer det infinna sig ett lugn. All stress blir som bortblåst. Man kanske till och med blir lite vilsen. Vad ska jag nu hitta på?

Bina tar det lugn nu några dagar eftersom det blivit kallt. Dom vilar inför den tuffa arbetssäsongen. Någon enstaka rapsblomma har jag skymtat. Snart smäller det.