närproducerat och alltid ekologiskt

tisdag 22 februari 2011

Vintern kom tillbaks igen. Jag som trodde det höll på att bli vår. Men det gör inte så mycket, då blir det mer tid för att hinna ikapp med vintersysslorna.

Ganska många ramar har blivit trådade. Jag väntar med att måla lådorna tills det blir varmare. Då kan man stå ute och det torkar snabbare.

Förra veckan var jag i Lund och hämtade två mjölktankar. Nu är det slut på mängder av små plasthinkar som ska lyftas fram och tillbaka och skrapas ur. Mindre tungt och mindre kladdigt är min förhoppning att det ska bli i år.

Den minsta av äppelodlingarna är färdigklippt och igår påbörjade jag nästa. Det tar ganska lång tid att klippa bara ett enda av dom stora gravensteinträden. Och trött i nacken blir man av att gå och titta uppåt hela tiden. Men jag ska inte klaga. Jag tycker att jag har det bästa jobb som finns. Jag har ju valt det själv.

Vi har en husvagn som står i äppelodlingen och i år har jag köpt en gasolkamin och satt in där. Det är så varmt och skönt att rasterna nästan blir lite för långa.

Jöns kämpar på med mitt slungrum på helgerna. Det ska bli så härligt att få ha sitt eget i sommar. I helgen börjar vi nog kakla väggarna.

torsdag 10 februari 2011

Storm


Natten mellan i måndags och tisdags var riktigt blåsig. På tisdagsmorgonen när jag skulle ut med hunden upptäckte jag att nio av tio tak hade blåst av bikuporna här hemma på tomten. Det trots att alla hade en tegelsten på toppen.

Bina satt i sitt vinterklot och jag tror inte alls att dom tyckte det fläktade friskt och skönt.

Långt ut på grannens åker hade locken flugit. och jag hittade alla utom två.

Terje låg själv inne i sängen så jag var tvungen att gå in till honom igen. Efter att ha skaffat barnvakt (Terjes farfar som bor granne) kunde jag ut och leta lock igen och se hur det såg ut i de andra bigårdarna.

På ett ställe hade hela bikupan väl(l?)t omkull. Bina satt kvar men hur dom mår det vet jag inte förrän i vår när det blir flygväder.

I en annan bigård hade ytterligare sex lock blåst iväg.

Jag hoppas verkligen att bina inte tog skada. De kan ha blivit stressade vilket gör att de äter mer och bajsar ner hela kupan invändigt, eftersom det är för kallt att flyga ut. Det kallas för utsot.

I fortsättningen kommer alla bikuporna ha två tegelstenar på taket. Eller så åker jag till biltema och investerar i spännband.

söndag 6 februari 2011

Nästan lite vår...



I höstas planterade vi några fruktträd hemma på gården. Tyvärr har det varit harar eller rådjur och tuggat på barken. Det har väl varit svårt för dom att hitta något annat att äta nu när det varit så mycket snö. Någon har tuggat i Kivik också men där gör det inte lika mycket skada eftersom träden är så stora.



Igår passade vi på att gräva upp potatis, morötter och palsternackor. Snön kom så snabbt att vi inte hann med att skörda allt. Grönsakerna var jättefina så det gjorde ju inget att de fått vänta under snön men det värsta var att vi har blivit tvungna att köpa potatis och morötter fast vi egentligen hade själva.

tisdag 1 februari 2011

Beskärning av äppelträd

Här om dagen åkte jag och Terje till Kivik. Jag hade inga höga förväntningar på att hinna klippa så många träd men tänkte att jag kan ju alltid ta en promenad med barnvagnen i alla fall.

Men jag kunde inte låta bli att testa. Jag satte Terje i selen på magen och batteriet på ryggen. Sedan klippte jag i nästan två timmar. Terje somnade efter en stund och hade det nog ganska bra. Lite sågspån i huvudet gjorde honom ingenting.

När jag var tvungen att slipa kedjan sammanföll det med hunger och blöjbyte och det blev lite för mycket på en gång så efter amning och mackor åkte vi hem. Cirka trettio träd blev klippta i alla fall.