närproducerat och alltid ekologiskt

måndag 29 november 2010

Vintern är här



Nu är allt täckt med snö och bina har gått i vinterklot. Sakta rör de sig runt varandra. Drottningen har den bästa platsen mitt i klotet där det är varmt och skönt, resten av bina turas om att sitta ytterst där det är som kallast.

För några veckor sedan fick de sin årliga dos oxalsyra. Det är för att bekämpa varroakvalstret som finns i nästan alla bisamhällen i Sverige. Varroakvalstret är en parasit som förökar sig i bisamhällents yngelceller och den överför olika virussjukdomar mellan bina vilket gör att binas livslängd förkortas. Oxalsyra är tillåtet att använda i ekologisk biodling och det är ett sätt att hålla kvalstermängden på en låg nivå.

Nu har jag gått klart min utbildning i yrkesbiodling. En gång i månaden i två år har jag åkt upp till Garpenberg i Dalarna där jag har läst företagsekonomi och fått lära mig konsten i att driva en biodling rationellt. I torsdags tog vi examen och fick våra gesällbrev.

Alla äpplena är plockade vilket känns väldigt bra nu när snön har kommit. Nu är det lågsäsong ett tag. Beskärningen tänker jag inte börja med förrän i januari eller februari. Först ska det bli bebis och jul och lite lugnt och skönt.

I helgen stod jag på julmarknad på Kulturen i Lund. Det var riktig julstämning eftersom det snöade och glada trumpetare spelade Hosianna Davids son om och om igen.

Det var länge sedan jag skrev, märker jag. Som ni ser på en av bilderna så har jag fått betonggolv i mitt slungrum. Kanske hinner det ändå bli klart till i sommar.